Gå till innehåll

Vårprogram 2019

Kära Dantevänner!
Först några ord från vår nya ordförande Christel Schultz Wigelius;

"Jag är mycket hedrad och glad över att ni valt mig som ny ordförande i La Dante. Styrelsen kommer att verka för att La Dante ska vara en betydelsefull aktör när det gäller att sprida det italienska språket och kulturen i Sverige i samarbete med Italienska Kulturinstitutet. Vi hoppas på ett nära samarbete med övriga Danteföreningar i Sverige och naturligtvis med Società Dante Alighieri i Rom.

Italien och italienska språket känner jag väl efter 26 år på Italienska Ambassaden, många år som producent av ett antal italienska och andra kulturfestivaler, vänortsutbyten, översättningar och tolkuppdrag, studieresor med politiker och företagare. De senaste 13 åren har jag varit chef för Mäster Olofsgården i Gamla stan där jag bl. a projektlett Gamla stans levande julkalender sedan start och fått Nelson Mandelapriset av Stockholms Stad som initiativtagare till ungdomsprojektet Dörren.nu

Nu är pensionärslivet i sin linda och då finns tid för ideella styrelseuppdrag i Zonta (en global organisation som stärker kvinnor) och Rotary samt ett par stiftelser. Mycket tid och kärlek går också åt till min stora familj med många barn och barnbarn. Dans är ett stort fritidsintresse liksom foto."
Nästa medlemsmöte den 18 mars kommer vinimportören och restaurangägaren Carlo Taccola att bjuda på vinprovning med italienska charkuterier. Vi får bl. a smaka på ”vino cotto” en läckerhet från Marche och Abruzzo i centrala Italien. Carlo är en välkänd entreprenör och förmodligen Haninges mest kände italienare. Som 23-åring kom han till Sverige 1964 och av en tillfällighet hamnade han i Haninge, där han öppnade Sveriges första hamburgerbar – Vegabaren som blivit ett populärt italienskt hamburgerställe.
Carlo kommer att berätta och visa bilder om sina viner och regionerna där de kommer ifrån.
SE en liten film med Carlo och hans Haningeliv: https://www.youtube.com/watch?v=l5VQiFCusz8

Programmet för kvällen:
      18.30       Carlo Taccola berättar och visar bilder om sina viner.
      19.00       Aperitivo med Carlos delikata viner
      19.30       Serveras en lätt italiensk måltid komponerad av vår restauratör Carlo

Vi hoppas att många av er kommer för att lära er mer om italienska viner och träffa Italienvänner i det vackra Italienska Kulturinstitutet C.M. Lerici skapat av Gio Ponti. Kostnaden 130:- för medlem, 180:- för icke medlem betalas till La Dantes plusgirokonto senast den 14 mars. Swish är på gång. Om du inte vill äta kostar deltagandet ingenting för medlem och 50:- för icke medlem.
Hinner du inte sätta in pengar kan du anmäla deltagande till christel@christelschultz.se senast den 14 mars och betala vid entrén. Om du inte anmält dig och ändå vill komma är du välkommen, men vi kan då inte garantera att det finns mat så det räcker till alla!
Mycket välkommen!
Christel, Susie, Annina, Emma, Allan, Jan och Nina

LADDA NER MARS-brevetsvenska eller på italienska.

Om ni missat att betala in medlemsavgift 250 kronor till vårt plusgirokonto
197618-2 Società Dante Alighieri
ber vi er att göra det. Nytt för i år är att studenter betalar 150 kr.

Den 9 maj kommer vi att ha en specialvisning på det nyrenoverade Nationalmuseum med guiden … (namn kommer) för att stifta mer bekantskap om den italienska konsten som finns representerat på museet.
Detta avslutande möte kommer som sagt att äga rum den 9 maj som är en onsdag, ty som vi alla vet är museer stängda på måndagar! (Mer information om kvällen kommer).

Därefter kommer vi att gå över bron till Skeppsholmen där vi kommer att anordna en specialmåltid på någon av restaurangerna som ligger vid kajkanten mot Djurgården – Norra Brobänken (förhandlingar pågår).
Avståndet till restaurangen ligger ca. 10-15 minuters gångväg från Nationalmuseet. Snabbast går man över bron och tar direkt till höger efter bron, genom en tegelmursöppning och går längs kajen så kommer man fram till restaurangen.