14 mars – Gnistrande pärlblommor från Venedig med Ragnar Levi

Foto: Edvard Koinberg
Foto:Edvard Koinberg
Gnistrande pärlblommor från Venedig

Evighetsblommor, som tillverkats av skimrande glaspärlor från Murano, har sedan hundratals år beundrats för sin färg och skönhet. De eviga blommorna kan ha sitt ursprung i 1200-talet då pärlor träddes till radband, en så kallad rosenkrans, för att an­vändas av dominikanermunkar i bön. Det finns också en språklig koppling mellan ordet bön eller att be och den medeltida engel­skans ord för pärla – bede eller bead (pärla).
Sedan 1500-talet har Venedig haft en konsthantverkstradition bland stadens kvinnor att skapa pärlblommor av minimala glaspärlor som de trätt på en metalltråd och format till naturtrogna blomställningar. Blommorna har genom tiderna fått smycka kyrkoaltare, pryda olika praktföremål och dekorera religiösa processioner. Idag förekommer de också som konstföremål i hemmiljö.

Vetenskapsjournalisten och läkaren Ragnar Levi har sedan länge fascinerats av denna konstform och utkom nyligen med en rikt illustrerad och faktafylld bok, ”Blomma för alltid – pärlhantverk från Frankrike och Venedig”, på Bokförlaget Langenskiöld (2015).

Vi som inte fick tillfälle att se utställningen på Thielska Galleriet på Djurgården under hösten 2015 och våren 2016 kan glädja oss åt Ragnars fantastiska bok, där hans fängslande texter i grafisk fulländning ackompanjeras av blomsterfotografen Edvard Koinbergs makalöst vackra bilder.
Framförallt ska det få bli spännande att få höra Ragnar själv i ord och bild dela med sig av sin unika blomstersamling, sin fascination och sin kunskap om dessa otroligt intrikata och skimrande konstverk i glas på Italienska Kulturinstitutet den 14 mars.

De sköra evighetsblommorna med all sin historia och symbolik blir med Ragnars hjälp inte bara en skönhetsupplevelse utan även en sinnebild för mänsklig längtan bortom livets förgänglighet. Ragnar har dessutom lovat oss medlemmar att inte bara se denna vackra bok utan också få möjlighet att köpa den till ett vänskapspris. Detta är en presentbok som man helst vill behålla själv!
Ragnar Levi (Foto: Johan Dunder)
Foto: Johan Dunder

Detalj av en Magnolia av Diane Baron, USA – Foto:Edvard Koinberg
Pärlanemon av Natalia Wiedenbeck, Tyskland – Foto:Edvard Koinberg
Sälginspirerade kvistar av Deborah, DiJusto, USA – Foto:Edvard Koinberg
Blandade antika och nytillverkade blommor av Murano-pärlor – Foto:Edvard Koinberg