Besöket på Italienska ambassaden … den 1 oktober

En liten rapport från mottagningen:
Vi medlemmar, (43 st anmälda) till La Dante hade möjlighet att göra ett mycket uppskattat besök på Italienska ambassaden, där den ligger på Djurgården i Stockholm den 1 oktober. Vi blev där smakfullt och väl mottagna av ambassadör Mario Cospito med fru Franca.

Ambassadör Cospito gav oss en kort historisk genomgång av arkitekten Ferdinand Bobergs Oakhill, som egentligen ritades som bostad till prins Wilhelm 1910, och hur denna kom att bli den italienska ambassaden i Sverige.
Till de som inte kunde följa med i italienskan gjorde vår ordförande Nina en förtjänstfull översättning.

1907 hade prins Wilhelm förvärvat ett stort vackert tomtområdet på en ekbevuxen kulle strax intill prins Eugens Waldemarsudde (även ritad av Ferdinand Boberg) och därefter givit Ferdinand Boberg uppdraget att skapa ett palatsliknande hus på ekkullen – därav namnet Oakhill.
Det är en imposant ljus borgliknande byggnad med 40 rum, flera storslagna salonger, en imponerande trappa till övervåningen, hörntorn, vackra terasser, ett grandiost mottagningsrum med totalt (från golv till tak) boaserade väggar med stramt och elegant snidade ekpaneler och med en svårslagen magnifik utsikt i söder över Ryssviken och Saltsjön där prinsen förväntades leva med den ryska prinsessan Maria Pavlovna.

Äkteskapet mellan prinsen och prinsessan varade bara i 6 år (1908-1914) men de fick en son, prins Lennart Bernadotte Hertig av Småland (1909-2004).
Byggnaden Oakhill var ursprungligen en bröllopsgåva Maria Pavlovnas fostermor storhertiginnan Elisabeth av Hessen. Byggkostnaderna övertogs av den ryska tsarfamiljen.
Efter det att bröllopet upplösts 1914 och de skilde sig övergick palatset i sonen Lennart Bernadottes ägo; det stod länge tomt och i mitten av 1920-talet hyrdes Oakhill ut till det amerikanska sändebudet Ira Nelson Morris. 1926 sålde Lennart Bernadotte egendomen till italienska staten. Sedan dess inrymmer huset Italiens ambassad och residens för dess ambassadör.

Vi blev generöst trakterade med dryck och med smakfulla italienska specialiteter i en av Oakhills salonger. Därefter tog ambassadörsparet oss runt i den eleganta ambassadbyggnaden och vi fick bl.a. se dess hjärta – det storslagna köket.
Grazie per la bella serata!

[metaslider id=2117]