Pirandello den 27 november kl. 18:30 i höstprogrammet för 2017

Kära Italien- och La Dantevänner!

Nu börjar höstens vindar dra in över oss och tankarna går till alla spännande och intressanta program som både vi i Dante-föreningen och Italienska Kulturinstitutet erbjuder under de mörka månaderna, som därmed blir lite ljusare!

Som vanligt anmäler du lättast ditt deltagande i måltiden genom att sätta in 130:- (OBS, sänkt pris) för medlem och 200: – (OBS Höjt pris!) för icke medlem på vårt plusgirokonto 197618-2, senast den 20 november. Om du glömt att anmäla kan det också gå att betala kontant vid entrén, men risken finns då att man inte kan få mat. Vill du endast lyssna på programmet är du givetvis välkommen utan anmälan, då kostar det 50:-.

Den 27 november har vi så en kväll i dramatikens, filmens och litteraturens värld då vi firar Luigi Pirandello, (1867-1936) född för 150 år sedan även han och en av de stora nobelpristagarna i litteratur (1934).
För många av oss är Pirandello mest känd för teaterföreställningen: ”Sex roller söker en författare” (Sei personaggi in cerca d’autore: urpremiär 1921).
Pjäsen tar upp frågor kring vad är illusion och verklighet? När blir verklighet illusion och teater?
Och när blir illusionen verklighet? Föredraget blir i huvudsak på italienska men kommer att den mån behov finns ”stödöversättas” av ordförande.

Föredragshållare är Luminitza Beiu-Paladi, prof. emerita i italienska vid Stockholms universitet, och med en bakgrund som litteraturvetare vid Rumänska Akademien i Bukarest. Hennes huvudsakliga forskningsområden rör den italienska romantiken, den italienska romanen (Alberto Moravia, Sebastiano Vassalli), receptionen av italiensk litteratur i Sverige (Goldoni, Boccaccio, Manzoni).
Sedan 2014 medlem i den vetenskapliga Accademia Ambrosiana (Milano), sektionen för italienska studier.

Vi hoppas att få träffa riktigt många av er vid höstens sista möte.
Med vänliga hälsningar/ Cari saluti
Nina