Måndag den 31 oktober Pier Paolo Pasolini kl.18.30 på Italienska Kulturinstitutet

Måndag den 31 oktober samlas vi på Italienska Kulturinstitutet klockan 18.30 för att lyssna till ett initierat samtal om Pier Paolo Pasolini med filmklipp och poesiläsning.

Pier Paolo Pasolini hans liv och verk.
”En annorlunda historia för normala människor‚ en vanlig historia för särskilda människor”

Ett samtal om Pier Paolo Pasolini, signaturen PPP, hans konstnärskap och hans inflytande, då som nu med Pia Forsgren, Stig Björkman och Jan Öqvist.

Den trettioförsta oktober 1975 var Pasolini i Stockholm för att presentera översättningen av dikturvalet ”Gramscis aska” och den film som kom att bli hans sista, ”Salo eller Sodoms 120 dagar”. Han återvände till Rom, där han brutalt mördades på Allhelgonanatten (den andra november), ett dåd som skakade hela Italien.
pasolini-giotto
Idag räknas Pasolini som en av 1900-talets största diktare och filmare. Men också som en av vår samtids mest obarmhärtiga kritiker av det institutionaliserade samhällets hyckleri, inom familjen, inom politiken eller inom kyrkans slutna murar.
För Pasolini som poet, författare och filmregissör var verkligheten, den han var en del av, hans viktigaste inspirationskälla. Hans personliga bildspråk i såväl litterär form som på film kom att karaktäriseras av just en ”skrift med verkligheten” eller som han själv kallade det – en biofilm av poesi. Hans filmer kan ses som en förening av det lyriska och det politiska, det poetiska och det ideologiska, passion och analys.
Många av Pasolinis tidiga filmer, särskilt ”Accattone” (1961), skildrar villkoren för kåkstädernas utsatta och ofta kriminella på ett öppet och icke moraliserade sätt. De senare filmerna, särskilt ”Salò” (1975), kom mer att skildra det sociala sönderfallet och sexualiteten på ett exhibitionistiskt och provocerande sätt.

Pia Forsgren är teaterregissör och tidigare chef för Judiska Teatern i Stockholm, som under hennes ledning utvecklade en ”pasolinsk” repertoar av avantgarde och social medvetenhet.
Stig Björkman är författare, filmregissör och filmkritiker. Han har skrivit en rad böcker om film samt intervjuböcker med bland andra Ingmar Bergman, Woody Allen, Lars von Trier och Joyce Carol Oates. 2016 blev han Guldbaggenominerad för sin biografiska film om Ingrid Bergman ”Jag är Ingrid”.

Samtalsledaren Jan Öqvist är regissör och scenograf samt styrelsemedlem i La Dante.

För att delta i efterföljande måltid måste man anmäla sig genom att sätta in 140:-/ 180:- per person på vårt plusgiro 197618-2 och ange för vem betalning görs. Vill du endast lyssna går det bra att komma utan anmälan.
Hjärtligt välkomna!
Cordiali saluti,
Jan Öqvist e Nina Laubert