Om konstnären Artemisia Gentileschi den 23 oktober, kl. 18.30


Jan Öqvist från styrelsen kommer den 23 oktober klockan 18.30 berätta om ett liv som blev ett stort konstnärskap (och som de flesta inte ens känner till!):

”Kvällen kommer att bli en upptäcktsresa i ett konstnärskap som varit bortglömt i över 300 år.
Hur kan drygt 300 år gammal konst vara väsentlig idag frågar sig kanske någon?
Fanns det en konspiration bakom denna glömska eller var det bara det att hon var kvinna?
Vi ska se hur ett stort och betydelsefullt konstnärskap och ett dramatiskt liv kunnat bli åsidosatt i konsthistorien.

Jag har försökt se hennes målningar och liv i ett vidare sammanhang. Det gav mig en inblick i vad det är som gör hennes konst så märkvärdigt aktuell.
Att nu studera hennes plats konsthistorien är som att befinna sig i ett hav av kunskap, spekulationer och fakta. Att fördjupa sig i detta utan att drunkna har hjälpt mig att förstå hur den har kommit till. Detta systematiskt åsidosättande av kvinnligt kreativitet fortsätter!
I min yrkesroll som regissör och scenograf finns en inbyggd nyfikenhet på vad som ligger under texten.
Detsamma gäller när jag ser konst. Jag tar del av en berättelse – vad ligger till grund för det som konstnären fångat. Vilket är meddelandet?
Galilei Galileo lär ha sagt något i stil med att av alla konster är måleriet den största. Trots att den bara har två dimensioner kan den beröra oss djupare än det som imiteras – den kan väcka medkänsla, kärlek, sorg.

En del av er har kanske redan hört talas om henne men ni andra henne kan glädjas åt att stifta bekantskap med senrenässansens och barockens första och viktigaste kvinnliga konstnär: Artemisia Gentileschi (1593-1652?) från Italien.”
(Bilder ovan: ”Självporträtt som allegori över konsten”, 1638-39 [Royal Collection] – ”Susanna och de äldre”, 1610 [Schloss Weißenstein]– ”Aurora”, 1625-27 [Private Collection] info: https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_works_by_Artemisia_Gentileschi)

Välkomna till Italienska Kulturinstitutet på Gärdet. Och som vanligt anmäl er på vår hemsida.