Höstprogram La Dante 2012

Medlemmarna i Società Dante Alighieri di Stoccolma inbjuds till Italienska Kulturinstitutet, Gärdesgatan 14 i Stockholm

Torsdag 27 september kl. 18.30
Filmmusik – ett själsligt väsen för rollernas inre liv
En kväll med Nino Rota den italienska filmmusikens gudfader.
Jan Öqvist berättar om de mest berömda italienska kompositörerna av filmmusik!

Det går inte att tänka sig filmer av Federico Fellini utan att i samma ögonblick tänka på Nino Rota och hans filmmusik. Ingen samtida kompositör har haft ett sådant inflytande med sina kompositioner att deras musikaliska tema har blivit del av filmberättelsens identitet. La Strada, Julietta och andarna, 8 ½, La Dolce Vita, Cabirias nätter och många andra har blivit oskiljaktigt förknippade med rollkaraktärerna i dessa filmer. Några andra namnkunniga regissörer som Nino Rota samarbetat med är Luchino Visconti, Franco Zeffirelli och Francis Ford Coppola. Nino Rota har gjort filmmusik till över 150 filmer så kvällen blir ett litet men spännande axplock av hans filmmusik.

Jan Öqvist, regissör, scenograf och lärare i filmregi och filmscenografi kommer att berätta och illustrera ur ett antal filmer hur filmberättelsernas karaktärer fördjupats och blivit oförglömliga med Nino Rotas musik. Jan är också medlem i styrelsen.

Här kan du ladda ned programbladet till kvällen:
Nino Rota programblad

Måndag 22 oktober kl. 18.30
Professor Thomas Hård av Segerstad berättar om målaren Morandi och stillebenkonsten i Italien.

Måndag 19 november kl. 18.30
Peter Loewe berättar om det rådande politiska klimatet i Italien.
Peter Loewe, född 1962 eller 1963, är en svensk frilansjournalist och utrikeskorrespondent med Italien som bevakningsområde. Han bor sedan 1985 i Rom och rapporterar för bland annat Dagens Nyheter.
Som korrespondent har Peter Loewe i hög utsträckning rapporterat om italiensk inrikespolitik, men intresserar sig även för kultur, den italienska maffian samt film och matlagning. Han har tidigare jobbat på tidningen Nerikes Allehanda. År 2007 publicerades hans bok Det goda Italien: mat, människor och recept.

Lättare förtäring med vin och vatten. Medlemmar 140 kr, gäster 180 kr

Välkomna och tag gärna med gäster!
Styrelsen