Årsmöte La Dante 2014 våren med program

Medlemmarna i Società Dante Alighieri di Stoccolma inbjuds till Italienska Kulturinstitutet, Gärdesgatan 14 i Stockholm

Måndag 17 februari kl. 18.00
Det är viktigt att man inför årsmötet och den nya säsongen betalar in medlemsavgift (250 kr) för 2014 och det är förstås även viktigt att delta. Vi vill särskilt poängtera att det finns möjlighet för medlemmar att lägga motioner, förslag till förändringar, program eller förbättringar osv genom att i god tid före årsmötet skicka ett mail eller ett brev om detta till ordförande eller sekreterare enligt adresser nedan.

Efter årsmötesförhandlingarna följer kl. 18.30 ett föredrag under rubriken:
VEM TÖMDE ETRUSKERNAS GRAVAR? – Professor Hans Furuhagen berättar en nutida rövarhistoria.
 Hans Furuhagen är välkänd både som TV-och radiopersonlighet och som författare. Han har både skrivit populärvetenskapliga, historiska böcker och producerat TV- och radioprogram. Hans Furuhagen fick professors namn av regeringen den 1 december 2009 för sina betydelsefulla folkbildande insatser och omfattande produktion av böcker om antikens kulturer.

Måndag 24 mars kl. 18.30
Belcanto är mer än att bara sjunga vackert.
En spännande musikresa till den italienska operans grund med koloratursopranen Maya de Vesque ackompanjerad av Dmitry Tyapkin vid flygeln. Aftonens program kommer att innehålla sångstycken från folklig musiktradition till den senare glansrika operatraditionen. Vi kommer att få höra verk av tonsättarna Gioacchino Rossini (1792–1868), Vincenzo Bellini (1801–1835) och Gaetano Donizetti (1797–1848).

Maya de Vesque är en gränsöverskridande musikartist med en bred repertoar från franska chansoner, italiensk schlager, men även ryska zigenarromanser, portugisisk fado, tysk kabarémusik och argentinsk tango till opera. Hon grundade Orkestern Chesty Morgan och har samarbetat med många konstnärer och teatrar bl.a. Södertäljeoperan, Odenteatern, La Strada, Varieté Velociped, Kriminaltango, Darling Desperados och nu senast i musikprojektet defiXions där operasång möter rockmusik.
Dmitry Tyapkin, är född i Archangelsk och kom till Sverige efter pianostudier vid musikhögskolan i Sankt Petersburg för vidare studier vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm. För närvarande studerar han på repetitörslinjen vid Operahögskolan. Han har erhållit flera stipendier från Kungliga Musikaliska Akademien.
Sammanhållande och introduktör till aftonens musikprogram blir Jan Öqvist.

Måndag 28 april kl. 18.30
Axel Munthe, en osalig ande.
Vi får en presentation i ord och bild av förra sekelskiftets ”superkändis” Axel Munthe, som bl.a. grundade stiftelsen San Michele på Capri. För programmet svarar en person som kan mer än de flesta om ämnet, nämligen Bengt Jangfeldt.

Bengt Jangfeldt är docent i slaviska språk, författare och tidigare redaktör för tidskriften Artes. Han har givit ut ett flertal böcker om rysk litteratur i Sverige och utomlands och är också verksam som översättare. 2003 utkom Bengt Jangfeldts stora biografi över Axel Munthe, En osalig ande. För denna bok nominerades han till Augustpriset för 2003 års bästa fackbok. 2004 utkom Munthes Capri, en bok som bygger på Axel Munthes egna foton. Tillsammans med Bengt Jangfeldts kunniga och entusiasmerande texter blir det ett inbjudande fotoalbum som kunde ha varit Axel Munthes eget.

140 kronor för medlemmar, 180 kronor för gäster inklusive italiensk buffé med vin och vatten.
Välkomna och tag gärna med gäster!
Styrelsen